Home Erdei iskolák Környezeti nevelés a Pilisi Parkerdőben

Környezeti nevelés a Pilisi Parkerdőben

Erdei illatok, hangok, nyomok, állatok és növények testközelből – ezt jelenti számunkra a környezeti nevelés. Mindazt, amit nagyapáink még tudtak, de a városiasodó ember már elfelejtett. Melyik felhőből várható eső, melyik növényből főzhető gyógytea, milyen jeleket kell megfigyelnünk útközben, hogy hazataláljunk az erdőből, és melyik letűnt kor emlékét őrzi egy-egy kőhalom vagy árok az erdő mélyén?

A környezeti nevelés hagyománya a Pilisi Parkerdő Zrt-nél az 1969-es alapításig nyúlik vissza. Dr. Madas László, a Parkerdőgazdaság első igazgatója felismerte, hogy a természettől elszakadt nagyvárosi embernek nem csak erdei kikapcsolódásra, de útmutatásra, tudásszerzési lehetőségre is szüksége van, amiben a legfontosabb a jövő generációk, a gyermekek részvétele.

Mindezen elveket követve napjainkra a Pilisi Parkerdő Zrt. három erdei iskolája nyújt színvonalas erdei iskolai foglalkozásokat; mindhárom iskola rendelkezik Erdészeti Erdei Iskola minősítéssel. Ez azt jelenti, hogy képzett erdőpedagógusok mellett gyakorló erdészek ismertetik meg az erdei hétköznapokkal az programok résztvevőit. Az erdei iskola modulok szervesen illeszkednek az iskolai tantervhez, hatékonyan kiegészítik azt, kézzel foghatóvá téve a tantermekben elsajátított elméleti ismereteket.

Az állami erdőgazdaságok összesen 40 erdei iskolát működtetnek, magas szolgáltatási és pedagógiai színvonalon. Közülük a legrégebbi a Pilisi Parkerdő visegrádi erdei iskolája. Az ország más részein található intézmények között a www.erdeszetierdeiiskolak.hu oldalon böngészhet.

„Az erdő a világ egyetlen olyan könyvtára, amely már akkor is tudáshoz juttat, ha csendben vagy, és nyitott szemmel sétálsz benne.”

(Dr. Madas László erdőmérnök)

AJÁNLJUK

LEGNÉPSZERŰBB BEJEGYZÉSEK