Home Erdőgazdálkodás A fa második élete

A fa második élete

A fát az emberiség a kezdetektől fogva számtalan célra használja: tűzifaként meleget ad, utánozhatatlan szerkezetű építőanyag, időjárásnak ellenálló tartós kerti bútor vagy játszótéri elem anyaga és nem utolsósorban rendkívül szép, gondoljunk csak az otthonosságot adó fa bútorainkra vagy lambériánkra. A faanyag feldolgozásához kevesebb energia szükséges, mint a fém vagy műanyag előállításhoz, beépítése azt jelenti, hogy hosszú időre kivonjuk a fában raktározott szenet a szénkörforgásból, ezzel is óvjuk környezetünket. A faanyag a fenntartható erdőgazdálkodásnak köszönhetően megújuló energiaforrás.

A Pilisi Parkerdő Zrt. a kezelésében levő erdők megújításához, neveléséhez és fenntartásához szükséges forrásokat részben a kitermelt faanyag értékesítésével teremti elő. Az így keletkezett bevételből finanszírozza az erdőfelújításokat, a fiatal erdők ápolását és nevelését, valamint turisztikai, közjóléti feladatait. A faanyag értékesítéséből származó bevétel így voltaképpen befektetés a jövőbe, ami egyúttal az erdők védelmének és fenntartásának nélkülözhetetlen biztosítékát jelenti.

A Pilisi Parkerdő Zrt. erdeiben az élő fatérfogat (az erdők élőfakészlete) folyamatosan gyarapszik, hiszen az éves fakitermelés nem haladja meg az éves növedék mértékét.

Az erdeinkben kitermelt faanyag 80%-a tűzifa minőségű, a tűzifaként értékesített faanyag 90%-a helyben, jellemzően lakossági tűzifaként hasznosul.

AJÁNLJUK

LEGNÉPSZERŰBB BEJEGYZÉSEK