Home Erdőgazdálkodás Fenntartható gazdálkodás

Fenntartható gazdálkodás

Az erdész szakma legfontosabb alapelve a fenntarthatóság. Háromszáz évvel ezelőtt, a szakma kialakulásakor, e fogalom alatt elsősorban a gazdasági fenntarthatóságot értették, mára azonban az erdő védelmi, ökológiai és turisztikai funkcióinak fenntarthatósága is legalább annyira fontossá vált, mint az adott erdőterületről kitermelhető faanyag állandósága.

Erdőterületeinek kezelését a Pilisi Parkerdő Zrt. tíz évre szóló, az erdészeti és természetvédelmi hatóság közreműködésével készített erdőtervek alapján végzi. Erdeink 60-70%-át jellemzően az idős erdő magjaiból kelt csemeték segítségével, természetes módon újítjuk meg. A hagyományos, úgynevezett felújítóvágásos erdőkezelési módszereket a természetes folyamatokra alapozva, az adott erdőtípushoz alkalmazkodva végezzük. Csemeteültetésre, mesterséges erdősítésre csak az idegenhonos állományok felújításakor, fafajcsere esetén, vagy erdősítés pótlása esetén van szükség.

Nagy hangsúlyt fektetünk az erdők természetességének növelésére is, ami történhet az erdőszerkezet átalakításával (pl. sarjeredetű erdők mageredetűvé alakítása, többkorú erdők létrehozása), és az idegenhonos faállományok őshonossá alakításával (pl. lucfenyvesek, erdei- és feketefenyvesek, akácos zárványerdők helyén létrehozott tölgyesek és nyárasok).

Az erdők természetességének növelésére alkalmazható, egyre nagyobb területen bevezetett erdőművelési rendszer a folyamatos erdőborítást biztosító örökerdő-gazdálkodás, amivel a természeteshez legközelebb álló, változatos erdőszerkezet és erdőkép alakítható ki.

AJÁNLJUK

LEGNÉPSZERŰBB BEJEGYZÉSEK