Forrásvíz

A tiszta víz korunk egyre inkább felértékelődő természeti kincse. A Pilisben és a Visegrádi-hegységben számos kiépített, bővizű forrás található. A jelentősebb kirándulóhelyeken lévő források vízminőségét a Pilisi Parkerdő Zrt. tájékoztató jelleggel általában évente bevizsgáltatja, azonban fontos tudni, hogy a forrásvíz minősége a vízhozamtól, évszaktól függően gyorsan változhat. Ezért a bevizsgálás eredményeitől függetlenül a források vizét mindenki csak saját felelősségére fogyassza!

A stabil vízhozammal rendelkező kiépített források vízminősége (pl. a visegrádi Apátkúti-völgyben található Kaán Károly-forrás) nagy valószínűséggel egész évben fogyasztásra alkalmas.

A gyalogos természetjárók számára a források korlátlanul rendelkezésre állnak: kezet moshatunk, felfrissülhetünk, és a túra közben akár kiürült kulacsunkat is megtölthetjük.

Nagyobb mennyiségű forrásvíz otthoni fogyasztásra történő vételezéséhez, a víz szállításához úthasználati engedély kiváltása szükséges. Az úthasználati engedélyeket a Pilisi Parkerdő Zrt. illetékes erdészetei, illetve a Pilisi Parkerdő Zrt. központja adja ki.
Az engedélykérelmek eljárási díja: 10.000 Ft + ÁFA

Jóváhagyás esetén az engedély az összeg megfizetése után kerül kiállításra, a befolyt összeget a parkerdők fenntartására fordítjuk. Ezek között első helyen szerepelnek az utak, sétautak fenntartására végzett munkák, az erdei pihenőhelyek karbantartása, a tisztások kaszálása és a hulladék pihenőhelyek környékéről történő rendszeres elszállítása.

AJÁNLJUK

LEGNÉPSZERŰBB BEJEGYZÉSEK