Gyógynövények

„Fűben, fában orvosság”, tartja a régi mondás. És valóban, az erdőben számos olyan fás- és lágyszárú növényfaj él, amelyek valamely része gyógyító hatással rendelkezik.

Mint minden állami erdőterületen, a Pilisi Parkerdőben is külön engedély nélkül lehet személyes felhasználásra gyógynövényeket gyűjteni, de a hazavihető maximális mennyiség naponta: 2 kg/fő.

Akik üzleti célból, eladásra szeretnének nagyobb mennyiséget gyűjteni, a következők figyelembevételével igényelhetnek engedélyt:

  • A Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt erdőterületen bármely erdei melléktermék üzleti célú gyűjtése csak engedély birtokában lehetséges
  • Az engedélyt a területileg illetékes erdészet állítja ki
  • Védett területen az erdei melléktermék gyűjtéséhez a természetvédelmi hatóság engedélye is szükséges, aminek beszerzése a kérelmező feladata
  • A gyűjtési engedélyt a terület és az időszak megjelölésével legfeljebb 1 éves időszakra, az adott év december 31-ig adja ki az erdészet
  • Az engedélyt a gyűjtő a gyűjtés során mindig köteles magánál tartani, és az illetékes hatóságok, valamint az erdészeti szakszemélyzet részére, felszólításra köteles azt bemutatni, egyidejűleg személyazonosságát is igazolni.
  • Az erdészeti szakszemélyzet a melléktermékek gyűjtésével kapcsolatos szabályok betartását ellenőrzi. A szabályok megsértése esetén az erdőgazdálkodó a szabálysértés tényét az erdészeti hatóság felé írásban jelzi és a gyűjtési engedélyt haladéktalanul visszavonja.

AJÁNLJUK

LEGNÉPSZERŰBB BEJEGYZÉSEK