Helyenként hatvan centiméteres hó borítja a Pilisi Parkerdőt

2931

A napokban lehullott hó és a hideg idő következtében a magasabban fekvő területeken akár 60 centiméteres hóréteg is boríthatja a Pilisi Parkerdő erdeit. A havas táj ugyan kétségkívül szemet gyönyörködtető és kirándulásra csábít, indulás előtt azonban érdemes fontolóra venni, hogyan is tudunk közlekedni a mély hóban.

Akik gyalogszerrel indulnának útnak, mindenképpen megnövekedett menetidővel számoljanak. Fontos, hogy megfelelően készüljenek fel a túrára: a magas szárú, vízhatlan bakancs, illetve csizma használata feltétlenül indokolt, ahogy a réteges öltözet is. Jó szolgálatot tehet még a lábszárat védő kamásli is. Az erdei kerékpározás szerelmeseinek azonban egyelőre félre kell tenniük a biciklit, a nagy hóban a Pilis Bike erdei kerékpáros úthálózat kijelölt útjai két keréken nem járhatóak.

Az erdőgazdaság továbbá felhívja azon gépjármű tulajdonosok figyelmét, akik a Pilisi Parkerdő üzemi útjaira behajtási engedéllyel rendelkeznek, hogy személygépkocsival ne kíséreljék meg a bejutást. Az erdészeti utakon természetvédelmi okokból nem végeznek síkosságmentesítést, és hókotrást is csak a legritkább esetben, így azokon hólánccal sem lehet közlekedni anélkül, hogy el ne akadnának.

A téli sportok (pl. szánkózás, sífutás) kedvelőinek korábbi összeállításunk nyújthat segítséget az erre leginkább alkalmas helyszínek kiválasztásához.