Sajtóközlemény a Budapest XVIII. kerületi Péterhalmi-erdőben végzett fakitermelésekkel kapcsolatban

69

A Budapest XVIII. kerületében található Péterhalmi-erdő a főváros pesti oldalának legnagyobb parkerdőként kezelt tömbje, amelyet kiemelt gondossággal kezel a Pilisi Parkerdő Zrt. A Péterhalmi-erdőben végzett fakitermelésekkel kapcsolatban a sajtóban megjelent hírekre reagálva a Pilisi Parkerdő Zrt. a következő tényeket közli.

Állítás: „mára csaknem 150 hektárt irtottak ki”

Tény: 2017-ben 2,76 hektáron történt tarvágás, és további 35 hektárt érintett valamilyen egyéb, állománynevelő fakitermelés, ahol a területen lévő fák nagy része visszamaradt a területen. A tarvágás után tavasszal megtörtént az új erdő létesítése, így egy hektár „irtás” sincs, az erdő területe nem csökken a XVIII. kerületben sem.

A Péterhalmi-erdőben élő összes fa együttes térfogata mintegy 32.000 köbméter, ami évente több mint 1200 köbméterrel gyarapszik. A 2017-es évben összesen 800 köbmétert termeltek ki, azaz 2017-ben mintegy 400 köbméterrel nőtt az erdő fakészlete, vagyis nem lehet az erdő „kiirtásáról” beszélni.

Állítás: „1,5 milliárd forint értékű fát termeltek ki”

Tény: A 2017-ben kitermelt 800 köbméter faanyagból származó bevétel nagyságrendileg 15 millió forint volt.

Állítás: „a vidéki, szegényebb körzetekben fognak szociális tűzifát osztani […] Ezért vágják ki ezt az erdőt is”

Tény: A 2017-ben kitermelt 800 köbméter faanyag jelentős része nyár és fenyő, amik nem keresettek a tűzifa piacon, ezért jellemzően rostfaként ipari felhasználásra kerül. A tűzifaként hasznosítható, jellemzően akác és tölgy fajokból származó faanyagot kizárólag helyben, közvetlenül a lakosságnak értékesítik. A helyben értékesített tűzifa mennyisége mintegy fele az idei kitermeléseknek.

Állítás: „az erdészeti cég döntése nyomán” vágták ki a fákat

Tény: Az erdőgazdálkodó által elvégezhető fakitermelési munkákat és mennyiségeket a független erdészeti hatóság által készített, rendeletben rögzített, 10 évre szóló erdőterv határozza meg. A Pilisi Parkerdő Zrt. az érvényes erdőterv alapján végzi szakmai tevékenységét a Péterhalmi-erdőben is.

Pilisi Parkerdő Zrt.