Home Pilisi Parkerdő Szervezeti egységek

Szervezeti egységek

Bajnai Erdészetünk mintegy 7500 hektáron gazdálkodik a Gerecsében és a Zsámbéki-medencében, jellemzően dombvidéki cseres és akác állományokban, de helyenként fenséges bükkösökkel is találkozhatunk. Az erdészet területének jelentős része gyenge termőhelyen álló, elsősorban talajvédelmi célokat szolgáló bokorerdő vagy fenyves, amelyek fenntartása komoly szakértelmet kíván.
Legjelentősebb turisztikai látnivaló a Pusztamaróti Ifjúsági Tábor mellett létesült történelmi emlékhely, amely a mohácsi csata utáni harc emléke előtt tiszteleg, de népszerű kirándulóhely a Héreg melletti Király-kút pihenőhelye is.
A térség jelentős vadászati hagyományokkal rendelkezik, munkatársaink számos országos és világrekord trófeát neveltek az elmúlt évtizedekben. Gyarmatpusztán felső kategóriás vadászház szolgálja a vendégek kényelmét, ami a vadászati szezonon kívül kedvelt konferencia- és rendezvényhelyszín.
A Bajnai Erdészetnél működik a Pilisi Parkerdő Zrt. speciális talajlaboratóriuma is, amely nemcsak az erdőgazdaság szakmai működését meglapozó döntésekhez szolgáltat mérési adatokat, hanem a Társaság vállalkozási tevékenységének is fontos eleme.

Erdészetvezető: Tóth Zoltán
Elérhetőségek:
2525 Bajna, Bem u. 7.
Tel.: 06-33-447-144
Fax: 06-26-398-229
E-mail: bajna@pprt.hu

A Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Erdészete Pusztazámortól Zsámbékig, összesen 16 község határában gazdálkodik. Erdészetünk kezelésében áll a Budai Tájvédelmi körzet 5640 hektáros erdőtömbje, és a Szénások Európa-Diplomás, fokozottan védett 1226 hektáros területe is.
A Budakeszi Erdészet a főváros környékének népszerű kirándulóhelyeit kezeli. Több mint 600 fa- és cserjefaj és változat látható az 1959-ben létesített Budakeszi Arborétumban, amely egész évben látogatható. Népszerű turistacélpont a Budai-hegység legmagasabb csúcsaként számon tartott Nagy-Kopaszon álló Csergezán Pál-kilátó is, ahonnan tiszta időben egészen Esztergomig és a Mátráig is el lehet látni. Az idevezető utak egyik kiindulópontját jelentő Hideg-völgyi Erdészház parkolójában nemcsak büfé, hanem havi rendszerességgel Erdei Piac is működik.
Az erdészet telephelyén működik a Budakeszi Tündérkert, a kárpát-medencei és zsámbéki-medencei őshonos gyümölcsfajok gyűjteménye is.
A 2000 hektáros vadász-szafaripark pedig egyedülálló lehetőséget kínál a hazánkban honos öt nagyvad széleskörű bemutatására. Budakeszi Vadászházunkban nemcsak vadászvendégeket fogadunk, hanem minden kikapcsolódni vágyót, aki nyugodt erdei környezetben keres első osztályú kiszolgálást.

Erdészetvezető: Keszléri József
Elérhetőségek:
2092 Budakeszi, Telki út
Tel.: 06-23-451-133
Fax: 06-26-398-229
E-mail: budakeszi@pprt.hu

Örökerdő a városban – a főváros és a szűkebb agglomeráció tüdejének számító erdőterületet kezelő Budapesti Erdészet működése különleges figyelmet kap. A legnagyobb emberi terhelést elviselő erdőkben minden beavatkozás a közvélemény nagy nyilvánossága előtt zajlik. Részben ennek is köszönhető, hogy az erdészet mindig is élen járt a természetközeli erdőgazdálkodási módszerek bevezetésében és megvalósításában. A gyenge termőhelyeken álló állományok fenntartása, megfiatalítása egyaránt komoly szakmai feladatot jelent.
A fővárost körülölelő erdők az itt élők számára számos kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak. Az erdészet által fenntartott túraútvonalakon szinte minden napszakban találkozunk túrázókkal, kedvelt célpontok közé tartozik a Nagy Hárs-hegyen található Kaán Károly-kilátó, vagy a Hármashatár-hegyen létesített Guckler Károly-kilátópont is. Az egykori budaszentlőrinci pálos kolostor mellett található erdészet épületében működő Erdészeti Információs Központ számos szakmai és ismeretterjesztő rendezvénynek ad otthont. Itt található a legrégebbi hazai erdészeti szervezet, a 2016-ban 150. születésnapját ünneplő Országos Erdészeti Egyesület titkársága és történelmi könyvgyűjteménye is.
Az erdészet területének legnagyobb része 1954 óta deklaráltan parkerdő, emellett a 70-es évek vége óta természetvédelmi oltalom alatt áll. Az elmúlt évtizedben a fővárosi erdők kezelésekor olyan nehézségekkel kell megbirkózni, mint az egyre nagyobb méreteket elérő illegális lakossági hulladéklerakás vagy a hajléktalantelepek megjelenése. E társadalmi gyökerű problémák megoldása csak a helyi lakosság felelős szerepvállalásával lehetséges, így az erdészet nagy hangsúlyt fektet a helyi önkormányzatokkal és a civil szférával való eredményes együttműködés kialakítására.

Erdészetvezető: Rittling István
Elérhetőségek:
1021 Budapest, Budakeszi út 91.
Tel.: 06-1-391-0540
Fax: 06-26-398-229
E-mail: budapest@pprt.hu

A Gödöllői Erdészet területe négy nagyobb erdőtömbre osztható: galgamácsa-kállói, gödöllő-veresegyházi, kerepes-mogyoródi és a fót-somlyói. A galgamácsai és a gödöllői terület korábban királyi kincstári birtok volt, ahol elsősorban a vadásztatás és tűzifa termelés volt cél. Az acsai erdő családi hitbizományhoz tartozott, a kállói erdő a váci püspökség kezelésében volt. A terület 1950-ben került egységes állami kezelésbe.
A jellemzően dombvidéki erdők alkotta állományok között számos védett érték található, a terület nagy hányada a Gödöllői Tájvédelmi Körzet része. Jelentős a kultúrerdők aránya is, ahol a hagyományos erdőgazdálkodási módszerek alkalmazásával hasznosítják az újratermelődő faanyagot.
A térségben a magyarországi nagyvadfauna minden faja megtalálható: a gímszarvas, az őz, a dámszarvas, a muflon és a vaddisznó. A hagyományos vadászati hasznosítás mellett azonban a Gödöllői-dombságban is egyre nagyobb szerepe van a természetjárásnak.

 

Erdészetvezető: Ocsovai Zoltán
Elérhetőségek:
2100 Gödöllő, Csemetekert 13.
Tel.: 06-28-515-730
Fax: 06-26-398-229
E-mail: godollo@pprt.hu

A Pilismaróti Erdészet országos összehasonlításban is az egyik legnagyobb örökerdő tömböt kezeli, összesen mintegy 3600 hektár területen. A hegyvidéki adottságú erdőkben a folyamatos erdőborítás fenntartása nemcsak a természetvédelmi és erdészeti szempontok érvényesülésének kedvez, hanem a természetjárás érdekeit is szolgálja.
Az erdészet területén számos, országosan is ismert kirándulóhely található, amelyek közül Dobogókő térsége és a Rám-szakadék a leglátogatottabb. A turisták által közkedvelt úti célok még a Prédikálószék, a Vadálló-kövek és a Hirsch-orom. Az Esztergom közelében fekvő Vaskapu-hegy csúcsán turistaház várja az arra járókat, teraszáról gyönyörű panoráma nyílik a városra. Az erdei szálláshelyeket sokan veszik igénybe, mind a komfortos Hoffmann-fogadót, mind a bakancsos turistákat váró Fekete-hegyi Berda József Kulcsosházat, vagy a nomád jellegű sátorozó helyet, a Fáry-kutat.
Az erdészet által kezelt erdőkben számos természetvédelmi oltalom alatt álló növény- és állatfaj él, és mindenképpen említést érdemel a gazdag madárfauna: a térségben fészkel többek között a fokozottan védett fekete gólya és a rétisas is.

Erdészetvezető: Brandhuber Ádám
Elérhetőségek:
2028 Pilismarót, Ady Endre utca 47.
Tel.: 06-33-471-169
Fax: 06-26-398-229
E-mail: pilismarot@pprt.hu

A Pilisszentkereszti Erdészet kezeli a Dobogókő, a Pilis-hegy és a Fekete-hegy környezetében elterülő hegyvidéki jellegű erdőket, amelyek nagy része természetvédelmi oltalom alatt áll. Különösen változatos élőhely a Pilisvörösvári Kopárok, amely a XVIII. és XIX. századi erdőpusztítás következtében kialakult terület. Az elmúlt ötven évben feketefenyővel végzett kopárfásítások eredménye napjainkra beérett, így a közeljövő célja az őshonos lombos erdőállományok visszatelepítése a térségbe.
Az erdészet 1999 óta kísérleti jelleggel a folyamatos erdőborítás elvei szerint kezeli a mexikó-pusztai erdőrészt, amelyet 2001-ben, az ország első Pro Silva Bemutató Területévé (PSB) nyilvánítottak. A hosszú távú üzemi kísérlet eredményeit folyamatosan átültetik a gyakorlati erdőgazdálkodás mindennapi folyamataiba.
A dobogókői kilátópont és a hozzá kapcsolódó Thirring-körsétány minden évszakban pihenni vágyók sokaságát vonzza, a Pilisszentléleken, Pilisszentkereszten és Klastrompusztán található kolostorromok pedig történelmi szempontból is kiemelt jelentőségű kirándulóhelyek. Az erdészet kezelésében több mint 30 parkobjektum található, amelyeken száznál több parkberendezést tartunk karban. A Pilismaróti Erdészet üzemelteti a Pilisszántó határában található, méltán népszerű Som-hegyi Turistaházat is. Az elmúlt évek turisztikai fejlesztéseinek eredményeként épült meg a pilis-tetői katonai bázis helyén álló Boldog Özséb-kilátó, illetve Piliscsaba fölött a Jenga játékra emlékeztető Dévényi Antal-kilátó.

Erdészetvezető: Farkas Viktor
Elérhetőségek:
2098 Pilisszentkereszt, Fő u. 5.
Tel.: 06-26-347-528
Fax: 06-26-398-229
E-mail: pilisszentkereszt@pprt.hu

A Ráckevei Erdészet kezelésében lévő erdőterületeknek jelentős hányada mesterségesen telepített. A korábbi gazdálkodók célja ezzel az Alföld erdőborítottságának növelése, a futóhomok megkötése volt. Az itteni erdőgazdálkodásra jellemző volt az ún. köztes művelés, azaz a kitermelt erdőterületeken átmenetileg mezőgazdasági kultúrákat neveltek, majd a facsemeték ültetését követően még néhány évig a sorközökben folytatták ezt a tevékenységet.
A Ráckevei Erdészet kezelésében lévő erdők nagy területen, szétszórtan helyezkednek el. Ezek az erdőterületek alakjuknál, méretüknél fogva kevésbé kedvezőek a közjóléti erdőgazdálkodás számára, mint a hegyvidéki, völgyekkel, sziklakibúvásokkal tarkított összefüggő erdőtömbök. A kedvezőtlen adottságok ellenére erdészetünk Tökölön és Makádon parkerdőkkel várja a látogatókat. A fenti parkokban a kikapcsolódni vágyók pedig erdei sétával, bográcsozással, horgászattal tölthetik kellemesen az idejüket.
Az erdészet a térségben megbízás alapján magánerdők kezelését is végzi, így állítva a magánerdő-tulajdonosok szolgálatába szakértelmét.

Megbízott erdészetvezető: Tóth Péter
Elérhetőségek:
2300 Ráckeve, Erdész u. 4.
Tel.: 06-24-513-320
Fax: 06-26-398-229
E-mail: rackeve@pprt.hu

A Szentendrei Erdészet területén olyan természetes erdőtársulások találhatóak, mint a bükkösök, gyertyános-tölgyesek, cseres-tölgyesek, és a molyhostölgyes bokorerdők. Ritkaságnak számítanak a Szentendrei-szigeten megjelenő bokorfüzesek, fűz-nyár és tölgy-kőris-szil ligeterdők maradványai. Az erdészet szakemberei a sarjeredetű, leromlott egészségi állapotú tölgyes, cseres-tölgyes állományokat természetes úton újítják meg, tudatos munkával formálják értékesebb erdőkké.
Az erdészet területe a főváros közelsége miatt hagyományosan kedvelt kirándulóhely. A leglátogatottabb pihenőhelyek a Lajos-forrás és környéke, a Kő-hegy, a Pilisszentlászló melletti Hegytető-parkoló és a vadregényes Holdvilág-árok. A Pilis Bike erdei kerékpáros úthálózat fő gerincét képezik az erdészet útjai, mint például a Kisrigó – Sikárosi völgy – Ispánhegy közötti és a Sztaravoda – Paprét útvonal. Az erdészet területén található továbbá az egész évben működő Kő-hegyi Czibulka János Menedékház.

Erdészetvezető: Petrik János
Elérhetőségek:
2000 Szentendre, Dömörkapu u. 2.
Postai cím: 2000 Szentendre, Pf. 96
Tel.: 06-26-311-903
Fax: 06-26-398-229
E-mail: szentendre@pprt.hu

A Valkói Erdészet az ország egyik legaszályosabb területén fekszik, emiatt zömében mesterséges úton – makkvetéssel, illetve csemeteültetéssel – újítja meg az öregedő erdőket. Az erdőfelújítások 20%-ban az idős állományokról lehulló maggal, természetes úton történnek. A védett területeken található, nem őshonos fafajból álló erdők (pl. akác) esetén az állomány letermelése után őshonos fafajt ültetünk. Az erdősítést követően a fiatal erdőkben végzett erdőnevelési munkák rendkívül fontos erdőgazdálkodási folyamatot jelentenek, amelyek célja, hogy a korosodó erdők minél értékesebbek legyenek az utókor számára.
A Valkói Erdészet kezelésében lévő, több községre kiterjedő erdők számos rekreációs lehetőséget nyújtanak a környező falvak és a távolabbi települések lakosságának egyaránt. A Valkó melletti szabadidőpark évek óta majálisok, iskolai programok, versenyek helyszínéül szolgál. Szintén az erdészet kezeli a Gödöllői Erdészeti Arborétumot és az isaszegi erdőben található, az 1848/49-es szabadságharc emlékét idéző honvéd sírok környezetét.
A terület fontos kultúrtörténeti értékkel bír, ugyanis az erdő vadban való gazdagsága és Budához való közelsége miatt királyaink kedvelt vadászterülete volt. A vadászatról már a XIV. századtól vannak feljegyzések, amelyek tanúsítják, hogy szívesen vadászott a környéken Nagy Lajos és Hunyadi Mátyás, ahogy azt is pontosan tudjuk, hogy Mária Terézia is járt ezen a területen.

Erdészetvezető: Magyar Ferenc
Elérhetőségek:
2114 Valkó, Szabadság u. 223.
Tel.: 06-28-572-020
Fax: 06-26-398-229
E-mail: valko@pprt.hu

Visegrád és környéke az ember és a természet együttélésének évezredes helyszíne, a hazai turizmus egyik bölcsője. Napjainkban évente 3-5 millió ember keresi fel a szabadidő hasznos és kellemes eltöltése érdekében. Az erdészet kezelésébe tartozik a Dunakanyar egyik ékessége, a Visegrádi Fellegvár, de itt található az ország elsőként létrehozott erdei iskolája, a Mogyoró-hegyen található Madas László Erdészeti Erdei Iskola is. További nevezetesség az Apátkúti-völgyben fekvő Bertényi Miklós Füvészkert, amelyben évszázados fák, fiatal fenyők, cserjék festői csoportja és az erdő-mezői virágai nyújtanak nem mindennapi élményt.
A Visegrádi Erdészet területén kezdődtek az első, örökerdő-gazdálkodáshoz kapcsolódó kísérletek a térségben. Ennek ékes példája a visegrádi Erdőanyai-völgy bükköseiben a dr. Madas László által 1954-ben megkezdett szálalóvágásos gazdálkodás, amely bizonyítja, hogy mire képes az erdő, ha nem termelik le 100-120 éves korában, hanem a javát tovább gondozzák. Így valósul meg a folyamatos erdőborítás, azaz a kivágandó fák körül még a kivágás előtt olyan újulat fejlődik, amely a kivágott fák lombkoronájának talajt védő, mikroklímát megőrző szerepét azonnal helyettesíti. A gazdálkodás során olyan szakember csapat nőtt fel, amelyik magas szakmai színvonalon képes megoldani a természetközeli erdőgazdálkodás nagyon igényes feladatait.
A szakemberek természetvédelem iránti elhívatottságának és munkájának köszönhetően az elmúlt időszakban új denevérfajok (nimfadenevér, tavi denevér, fehértorkú denevér) jelentek meg az erdészet területén, ugyanakkor az erdei kistavak rekonstrukciójával jelentősen megnőtt a kétéltűek faj- és egyedszáma, így a környező kistavakban a mocsári teknős is megtelepedhetett.

Erdészetvezető: Némedy Zoltán
Elérhetőségek:
2025 Visegrád, Mátyás király u. 4.
Tel.: 06-26-598-080
Fax: 06-26-398-229
E-mail: visegrad@pprt.hu

A Pilisi Parkerdő Zrt. által alapított Nonprofit Kft. feladata a Budakeszi Vadaspark működtetése. A Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe betelepített élővilágot természetes környezetében bemutató, 1970-es években alapított létesítmény napjainkra megújulva, 21. századi körülmények között végzi ismeretterjesztési és környezeti nevelési feladatát. A folyamatos fejlesztések szükségszerűségét a látogatói létszám tartós emelkedése igazolja vissza, ami napjainkra megközelíti az évi kétszázezer főt. A térség leglátogatottabb intézményének számító Budakeszi Vadaspark dolgozói az állatjóléti és a térségben igen fontos természetvédelmi szempontokat érvényesítve végzik mindennapi felelősségteljes munkájukat, amelyet 2016-ban az Év Ökoturisztikai Létesítménye díjjal ismertek el.

www.vadaspark-budakeszi.hu
www.facebook.com/budakeszivadaspark/
Postacím: 2092 Budakeszi, Pf.: 88.
Tel.: 06-23-451-783
E-mail: budakeszi.vadaspark@bkvp.hu

AJÁNLJUK

LEGNÉPSZERŰBB BEJEGYZÉSEK