Home Pilisi Parkerdő Tudnivalók Mit szabad és mit nem a parkerdőben?

Mit szabad és mit nem a parkerdőben?

Az erdők megőrzése, és az erdőben kikapcsolódást keresők nyugalma érdekében az erdőjárás során szükséges bizonyos szabályok ismerete és betartása. Összefoglaltuk a vonatkozó jogszabályok alapvető írott rendelkezéseit, és a turistatársadalom legfontosabb íratlan szabályait.

 • Az erdőterületet gyalogosan, saját felelősségére bárki látogathatja. Az erdőgazdálkodó a szabad látogatást bizonyos esetekben (szélsőséges időjárási viszonyok, balesetveszély stb.) korlátozhatja. Az erdő – bár számos esetben közfunkciókat lát el, de – nem közterület.
 • Az erdőterületen gépjárművel, motorral közlekedni tilos! Az erdőben üdülés, sportolás és kirándulás céljából emberi erővel hajtott kerékpárral, lóval, valamint az erdészeti feltáró hálózat részein sport vagy turisztikai célú, lóval vontatott járművel saját felelősségére bárki ott tartózkodhat, de az erdei életközösségben, az erdő talajában és az erdészeti létesítményekben nem okozhatnak kárt, illetve nem zavarhatják indokolatlanul az ott tartózkodók (pl. gyalogosok, kirándulók) pihenését, valamint a rendeltetésszerű erdőgazdálkodási tevékenységet. Kerékpározásra és lovaglásra a jelzett gyalogos turistautat csak abban az esetben szabad használni, ha ez kerékpáros, illetve lovas használatra is ki van jelölve. A gyalogosok épségére azonban mindenhol, a kijelölt útvonalakon is vigyázni kell!
 • Kutyát sétáltatni kizárólag pórázon szabad! Gazdájuk kontrollja nélkül a legjámborabb kedvencek is megijeszthetik a többi kirándulót, zavarhatják az erdei vadat, és számos betegséget kaphatnak el a vadon élő ragadozóktól.
 • Tüzet a kijelölt tűzrakóhelyeken szabad gyújtani. Tűzrakás előtt tájékozódjunk, nincs-e érvényben tűzgyújtási tilalom! A tűzgyújtási tilalmat az illetékes minisztérium rendeli el, aktuális információ a www.erdotuz.hu honlapról vagy a tűzoltóságtól, az önkormányzatoktól, illetve az erdészettől szerezhető be. A tűzgyújtási tilalom minden esetben vonatkozik a kijelölt tűzrakóhelyekre is!
 • A természetvédelmi területen tilos az élőlények (növények és állatok) és azok élőhelyeinek veszélyeztetése, elpusztítása! A védett növényeknek, állatoknak már a gyűjtése is bírságot von maga után. A természetvédelmi terület határát a turista térképek jelölik, a terepen tábla jelzi.
 • Kérjük, az erdőterületen ne szemeteljenek! A kirándulás során keletkezett hulladékot minden esetben vigyék magukkal, hogy ne terheljék vele az erdei életközösséget.
 • Az erdő természeti értékeit mi, emberek veszélyeztetjük a legjobban. Erdei sétáink során ne térjünk le a kijelölt turistautakról, kiépített sétautakról! A felesleges taposás évtizedekkel visszavetheti a fiatal erdők növekedését, elpusztítja a védett növényeket és azok élőhelyeit.
  • A gombaszedésről
  • Méhészet
  • Gyógynövény gyűjtése

AJÁNLJUK

LEGNÉPSZERŰBB BEJEGYZÉSEK