Home Turizmus Erdei turizmus

Erdei turizmus

A Pilisi Parkerdő Zrt. 1969-ben azzal a céllal jött létre, hogy természetes környezetben nyújtson egészséges kikapcsolódási lehetőséget a főváros környéki lakosságnak. Mára 20 millió látogatói nappal számolunk az általunk kezelt erdőkben, ezzel a Pilisi Parkerdő az ország leglátogatottabb területei közé tartozik.

Az erdei turizmust kiterjedt és egyre fejlődő infrastruktúra szolgálja a Pilisi Parkerdőben: a nagyobb beruházások mellett, amilyen például a kilátók és turistaházak létesítése, nem feledkezünk meg a kisebb odafigyelést igénylő, de napi rendszerességű feladatokról sem. Így a turistautak, padok, asztalok, erdei pihenők, tűzrakó helyek, hidak és esőbeállók egységes hálózatot alkotnak az erdei szálláshelyekkel, és a méltán népszerű kilátókkal, kilátópontokkal. Összesen 1000 kilométer jelzett gyalogos turistaút és 330 kilométernyi kijelölt kerékpáros útvonal segíti a látogatókat a Pilisi Parkerdő felfedezésében.

A főváros környéki erdőkben évezredek óta együtt él az ember és a természet, ezért különös hangsúlyt fektetünk arra, hogy megóvjuk és bemutassuk az erdeinkben található vallási, történelmi emlékhelyeinket. A római hadiutak, a középkori erődítmények, a kolostorromok és az erdei szakrális helyek mind-mind közös kulturális örökségünk részét képezik.

Szoros kapcsolatot tartunk fenn az erdőgazdaság területén működő természetjáró szervezetekkel, és nemcsak a fejlesztések és sok esetben a rendezvényeink közösek, hanem az erdőterület megőrzésében is kéjük a természetjárók és a helyi lakosság együttműködését, odafigyelését. Erdeinket leginkább az emberi terhelés fenyegeti, aminek csökkentésében a természetjárók jelentik a legfontosabb szövetségeseket az erdészek számára. Közös összefogással jelentősen csökkenthető az erdőkben megjelenő kommunális szemét és zöldhulladék mennyisége, megelőzhetőek az erdőtüzek és a rongálások, egyúttal hosszútávon fenntartható a mindannyiunk számára oly fontos erdőállomány.

Ismerkedjen meg honlapunkon keresztül a Pilisi Parkerdő történetével, tevékenységével, természeti és kulturális látnivalóival, erdei szálláshelyeivel. Azonban ne feledje, hogy mindezt élőben a leginkább érdemes megcsodálni, így ezúton is kellemes túrázást kívánunk!

AJÁNLJUK

LEGNÉPSZERŰBB BEJEGYZÉSEK