Bertényi Miklós Füvészkert

  349

  A kertben a környező hegyek növényzetétől teljesen eltérő kép és sajátságos mikroklíma fogadja a látogatót. Az 1960-as évek második felében az itt lévő gyertyán, akác és kocsánytalan tölgyállományok helyére Eőry Gyula erdőmérnök hallgató diplomamunkája alapján luc, duglasz, erdei és vörösfenyő állományokat telepítettek. A munkákat először Mundi István, később Koncz Antal kerületvezető erdészek irányításával végezték el. A területet a vadkárok megelőzése érdekében később bekerítették. 1978-ban dr. Madas László és dr. Madas András ötlete alapján, Bertényi Miklós és dr. Varga Gábor erdőmérnökök vezetésével kezdték meg a területnek arborétummá történő alakítását. Az állományok szélére különleges díszt (virág, őszi lombszíneződés stb.) adó fajokat telepítettek. Az 1980-as években madártani tanösvényt hoztak létre. 1985-ben a FAO Erdészeti Szekciója hazánkban tartotta közgyűlését. Ennek emlékét őrzik még ma is a tagországok küldöttei által ültetett fák.

  Nyitvatartás: Az Ördögmalom Étterem nyitvatartási idejében, nyári időszakban minden nap 12:00-20:00 között. A belépőjegy az étteremben váltható meg.

  Diák és nyugdíjas belépő: 250.-Ft
  Felnőtt belépő: 500.-Ft

  Szakvezetés: előzetes bejelentkezés alapján, jelentkezés Magassy Erik műszaki vezetőnél.
  Tel.: 0620/98-46-041
  1 órás: 5000.-Ft
  2 órás: 8000.-Ft

  Hol található?: Pilis - Visegrádi-hegység

  Hogyan közelíthető meg?: Autó, Gyalog, Kerékpár, Tömegközlekedés

  Nehézségi fok: Könnyű

  Megközelítés: Visegrád felől, a Telgárthy-rétre vezető út mentén sok látnivaló kínálkozik. Az Apátkúti-patakot követve az Ördögmalom-vízesés, majd a Magdolna-forrás mellett elhaladva érkezünk el a réthez, amelynek szélén megtaláljuk a Bertényi Miklós Füvészkert bejáratát.