Budakeszi Erdészeti Arborétum

  52

  A 2009-ben 50. életévébe lépő Budakeszi Erdészeti Arborétum életének első szakasza 1970 táján telt le, amikor a telepített 1060 fajta növény részletes értékelésével az alapító Galambos Gáspár (1900-1980) erdőmérnök és munkatársai felmérték és katalogizálták a növényeket.

  Az erdészeti arborétumi funkció első megfogalmazása 1958-ban történt: a településeket övező, közjóléti használattal érintett erdők megfelelő alakjának kutatásához keresett területet az Erdészeti Tudományos Intézet. Így kezdődött 1959-ben az erdőtelepítés átalakítása erdőszerűen nevelt gyűjteménnyé.
  1978-ban az arborétum a Budai Tájvédelmi Körzet legdélebbi egységeként lett védett, mára a terület fokozottan védett.

  50 év az arborétumok életében általában rövid időszaknak számít: régen az arborétumokban sok esetben akár száz év is eltelt, mielőtt elérkezett volna a megnyitás ideje. A növekvő érdeklődésre való tekintettel azonban ennél jóval előbb nyitották meg a Budakeszi Erdészeti Arborétum kapuit az érdeklődők csoportjai előtt, amely 2016. nyara óra szabadon látogatható, a vendégeket színes, több korosztály számára is érdekes programok várják.

  Bővebb információ, látogatási rend és jegyárak: www.budakesziarboretum.hu

  Hol található?: Budai-hegység

  Hogyan közelíthető meg?: Autó, Gyalog, Kerékpár

  Nehézségi fok: Könnyű

  Megközelítés: A Budakeszi Erdészeti Arborétumot a Budakeszit Telkivel összekötő országúton lehet elérni. Budakeszi felől érkezve a Hideg-völgyi Erdei Pihenőhellyel és parkolóval szemben kell balra lekanyarodni, majd a murvás úton kb. 500 métert haladva érhető el a parkoló és a pénztár épülete.