A Pilisi Parkerdő 50 darab madárodút helyezett ki a Gödöllői Erdészeti Arborétumban

57

A Pilisi Parkerdő Zrt. a madárodúk kihelyezésével a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kutatói és madárvédelmi munkáját segíti. Eheti hírcsokrunkban ezen kívül a Budakeszi Vadaspark húsvéti felhívásával, a Prédikálószékre és a Pilis-tetőre helyezett webkamerákkal, a Budakeszi Arborétum húsvéti programjaival és egy remek, ünnepi túraajánlóval foglalkozunk.

Az erdészeti kutatási céllal létrehozott, fák és cserjék génbankjaként is működő Gödöllői Erdészeti Arborétum számos kisebb és nagyobb állatfaj, köztük madarak otthonául is szolgál. A Pilisi Parkerdő Zrt. Valkói Erdészete által nemrégiben kihelyezett 50 darab madárodú további élőhelyet és menedéket teremt számukra, egyben fontos kutatási célokat is szolgál.

A madárodúk első tervezett ellenőrzése május második felében esedékes, s akkor várhatóan a madarak gyűrűzését is elvégzik. A gyűrűzés során minden madár egyedi azonosítót kap, amely a megjelölt egyed későbbi beazonosítását, illetve vonuló madarak esetében a vonulás nyomon követhetőségét szolgálja. A madárgyűrűzés nagy múltra visszatekintő kutatási módszer, amellyel a szakemberek nem csak egyes madarak viselkedéséről és életútjáról kaphatnak pontosabb képet, hanem a szezonális vonulási útvonalak megismerése révén egy komplex, globális madártérkép is kirajzolódhat.