Home Vadvilág A vadvilág kezelése

A vadvilág kezelése

A vadállomány az ökoszisztéma szerves részét képezi, ezért fontos, hogy a vadvilág és az erdő kezelése egymással szoros összhangban történjen. A Pilisi Parkerdő Zrt-nél közel 80.000 hektárnyi területen végzünk vadgazdálkodási tevékenységet, ahol a hazai öt nagyvadfaj (gímszarvas, dámszarvas, őz, vaddisznó, muflon) mindegyike megtalálható, amik mellett számos kisragadozó és egyéb állatfaj jelenléte teszi még változatosabbá az erdei életközösséget.

A folyamatos erdőborítás megvalósítása elképzelhetetlen a vadállomány létszámának szabályozása nélkül. A növényevő vadfajok fontos táplálékát jelentik a fiatal fák rügyei és például a makk, de a szarvas és az őz agancstisztításkor és téli hántásával jelentős kárt tud okozni a fák kérgében is. Célunk a vadállományt az erdő vadtűrő képességével összhangban tartani úgy, hogy az erdő természetessége ne romoljon.

A Pilisi Parkerdő Zrt. szakszemélyzete számára komoly és felelősségteljes munkát jelent a vadgazdálkodás, aminek része az állomány folyamatos monitorozása és szabályozása, a genetikailag értékes vérvonalú állomány védelme és nevelése, vagy éppen az olyan alternatív módszerek alkalmazása, mint a vaddisznók élve történő befogása a lakott területekhez közeli erdőkben.

A térség vadvilágát eredeti élőhelyén, erdei környezetben mutatja be Budakeszi Vadasparkunk, ahol az egyes programokon az erdő- és vadgazdálkodás alapjaival is megismerkedhetnek a látogatók.

AJÁNLJUK

LEGNÉPSZERŰBB BEJEGYZÉSEK