Emberekről

Parasztudvar vagy majorság

Fotó: Fortepan

A kultúrnövények és a háziállatok is fontosak lehetnek a vadon élő fajok számára. Legjobb példa erre a füsti fecske, ami kifejezetten istállókban szeret fészkelni. A háziállatokhoz kötődő legyeket, szúnyogokat és rovarokat zsákmányolja csodálatos fürgeséggel. A gólya szintén a falvakban, tanyákon keresi fel minden évben ugyanazt a fészket. A legelő állatok a magas fű lerágásával a védett lágyszárúak élőhelyét is fenntartják, így természetvédelmi célokat is szolgálhatnak.

Néhány háziállat és madárfaj, ami a majorság környékén előfordulhat:

1.Házi ló (Equs caballus)           

Fotó:Pixabay

„Bogáncs (a puli) ettől kezdve érezte, hogy nyugodtan járkálhat a póni hasa alatt, vagy felülhet a hátára, Bubi azzal se törődik. Bubi csak a hasával tett kivételt és a legyekkel. Hasát módfelett szerette, s a böglyöket módfelett utálta. Egyébként jóindulatú közönnyel nézte a világot, amiről érezte, hogy olyan, amilyen. Nem tiltakozott, ha jelenete következett a porondon, amikor Lojzi villanykörtéket lődözött a hátáról, és nem bújt ki a bőréből, mikor levették hátáról a nyerget.” (Fekete István: Bogáncs)

2.Vándorpatkány (Rattus norvegicus)

Fotó:Pixabay

Az író Kiz-nek nevezi a patkányt.

„Csám tegnap este sem ette meg a daráját, és a vályúban három süldő patkány torkoskodott. Hu szeme megvillant a gyönyörűségtől meg az éhségtől, aztán ráereszkedett a legnagyobbra. Valami kis nyekergés hallatszott, aztán Hu az ól tetején megreggelizett.

– Köszönöm – reppent vissza a pajtába -, Kiz nem volt nagy, de azért jóllaktam. Ezt is Csámnak köszönhetem.” (Fekete István: Kele)

Eredetileg a vándorpatkány nem volt honos Európában, de jelenleg hazánkban is a leggyakoribb patkányfaj. Jó úszó. A nagycsaládon belül szigorú társadalmi hierarchia alakul ki közöttük, az elfoglalt helyért időnként küzdelmek folynak. Jó úszó. Mindenevő, súlyos károkat okoz az élelmiszerkészletekben, és betegségeket is terjeszt. Ragadozói a nagy testű ragadozó madarak.

3.Házityúk (Gallus gallus domesticus)

Fotó: Pixabay

Fekete István Kurrinak nevezi a kakast, Katának a tyúkot.

„A kakas szeme elsötétült a haragtól. Szárnyával éktelen dühvel seperte a havas földet, fejét lehajtotta, mintha keresne valamit, aztán felkapta.
– Kuri-r-ruru, én vagyok a bátor, én őrzöm az udvart, én vagyok az úr… az úr… a nagy úr, ku-re-ri-ruu!!” (Fekete István: Kele)

4.Szarvasmarha (Bos taurus)

Fotó: agrarunio.hu

A tehenet Fekete István Mu-nak, borját Bu-nak nevezi.
„- Borjazik a tehén! […]
– Ó, hát megvagy böccikém?! – és Ágnes is úgy megkönnyebbült, akárcsak Mu, aki hol maga elé nézett elkínzottan, szelíden, hol visszanézett, és csendesen bőgött:
– Adjátok már ide, miért nem adjátok ide? […]
Bu még félig eszméletlenül pislogott, de szemében már ugyanaz a szelíd nyugalom fénylett, mint anyjáéban. Csodálatos világ volt ez idekünt mindenképpen. Orrán ismeretlen ízekkel és szagokkal tódult be a levegő, a szalma enyhén meleg volt, de kemény […]
– A kis Bu szép – csóválta farkát Vahúr -, és nagy. Nem is értem…” (Fekete István: Kele)

5.Házi veréb (Passer domesticus)

Fotó: Pixabay

Kistermetű, zömök énekesmadár. A mezei verébbel ellentétben a feje szürkés. A mezei veréb feje vörösesbarna, és kisebb a házi verébnél.

Az is lehet, hogy Fekete István Csurinak a mezei verebet nevezte, hiszen neki van egy jellegzetes, vidám „csuri” hangja is.

„… Csuri népe kizúdult a sövény szövevényéből és azonnal ott kezdte, ahol este abbahagyta.
– Hosszúláb, Hosszúláb, eredj innen, Hosszúláb! Mi erős nép vagyunk, sokan vagyunk, eredj máshová döglődni! Hazudtál, Hosszúláb. Ha vándorlásban vagy, hát vándorolj! Pusztulj innen, Hosszúláb!” (Fekete István: Kele)

6.Karvaly (Accipiter nisus)

Fotó: Adobe Stock

Nagyon hasonlít a héjára, csak kisebb testű. Repülés közben a farka alapján lehet a legkönnyebben elkülöníteni a héjától. A karvaly farka repülés közben hosszúkás téglalapra hasonlít, szögletes véggel. A héja farka kicsit rövidebb és csípője szélesebb. A karvaly gyakran száll alacsonyan a föld felett, nem kerüli el a városokat, kerteket sem, ellentétben a héjával.

Fekete István Nerr-nek nevezi.

„… amikor Nerr déltájban megjelent, mint a sistergő végzet, Csuri népe megzavarodott. […] Nerr nem kapkodott, kiszemelt egyet magának, aztán úgy látszott, mintha a veréb egyenesen a karmai közé repült volna. És már el is tűnt.” (Fekete István: Kele)

7.Dolmányos varjú (Corvus cornix)

Fotó: Pixabay

A varjúfélék között könnyű megismerni szürke dolmányáról. Vadászható faj. Dúvadnak számít, mivel mindenevő, kifosztja a madarak fészkeit is. Rokon faj a kormos varjúval, amivel kereszteződhet is. A kormos varjú Nyugat-Európában gyakoribb, hazánkban ritka, védett.

Fekete István a dolmányos vagy szürkevarjút -nak nevezi, a vetési varjút Torónak.

„…ha magányos ember lopakodva közeledik feléje, még ha úgy is mutatja, mintha csak mellette akarna elmenni, Rá tudja a távolságot, melynél közelebb az embert engedni nem szabad. Ha mozdulatlan alakot lát az erdőszélen, Rá tudja, mekkora ívben kell kikerülni. […] Rá népe már régen, az ember előtt kitalálta a drótnélküli telegrafálást, vagy talán el sem veszítette soha, mert mindig tudja, mi van a szomszéd határban, és minden élet minden megmozdulása világos, írott üzenet, amelyhez alkalmazkodni kell, kikerülni vagy kihasználni.” (Fekete István: Kele)

Hallgasd meg, mit mesélt magáról Fekete István!

Az írás Fekete Istvánnak sem ment úgy elsőre, ahogyan szerette volna. Szülőfalujáról és a kezdetekről ebben a hanganyagban beszél. Nézd meg itt!

Aratáskor

Fotó: Fortepan

„Ilyenkor még a csecsszopó is kinn tartózkodott a mezőn, igaz, a fák alatt valamely idősebb testvér társaságában, aki a legyeket volt hivatva elhajtani, egyben jelenteni, ha a pólyás táplálkozni óhajt, vagy valami hiba történt az alvégen.” (Csend, 1965)

Szülőfalujáról így vall az író

Fotó: Szentpéteri Sándor

„Kicsi, elmaradt falu volt ez még akkor, ahol az emberek nyáron maguk szőtte ingben, gatyában jártak, s házaikat zsupp fedte, a konyhában kéménytelen, szabad tűzhelyen főtt az étel.

Köves útja nem volt, és nem volt sem vonatja, sem távírója…, de volt ősi szép viselete, szokásai, dús földjei, és úgy termett a dal a lányok lelkében és mese az öregek száján, mint virág a réten.

Itt nyílott ki szemem a látásra, fülem a hallásra, és itt éreztem először, és itt tanultam meg a magyar nyelv szépségét, amelyen beszélek és írok ma is.

Nagyon szerettem a falumat, s amikor városi lakosok lettünk, sokszor sírtam álomba magam Gölle után.”

(Gáspár János: Fekete István sorsa, Fekete István Irodalmi Társaság, 2016)

Gyermekkorából

Fotó: Szentpéteri Sándor

 „Felugrottam hát a »hosszikocsi« zörgő deszkáira []  akkor nem tudtam, milyen boldog vagyok, és milyen végtelenül nagy dolog a széljárta szabadság. A szentpéteri erdő nem volt messze []  Ismeretlen madárhangok csattogtak, kurrogtak, búgtak a visszhangos öreg erdőben, s a fák között úgy csurgott be a fény, mint az aranyos méz []  Velem aztán nem is törődtek. Milyen igazuk volt! Milyen hálás vagyok érte, hogy hagytak gyereknek lenni! Nem oktattak, nem neveltek, nem irányítottak úton-útfélen és minden pillanatban. Hagytak annak lenni, aki vagyok, aki leszek, s az oktatás óráit, a nevelés idejét nem ültették át unalmas borostyánkőnek a gyermeki magány virágos mezejére.

[] Öreg erdő volt ez nagyon [] Én gubacsot szedtem aminek nálunk gubita volt a neve , aztán leültem egy alacsony, vén cserfa mellé és néztem a világot.

A széles, szellős napsugaras erdőt, ami egészen más volt, mint a templom, hűvös kő és szenteltvízszagával, és más volt, mint a padlás, gerenda, por, ruha, faggyú, egér és gabonaszagával, mégis szinte ugyanaz. Idő volt benne, magány, áhítat és gondolatok.”

Később, mikor a gyermek Fekete István fellopózott a tiltott padlásra: „…vészes rikkantás hallatszott a tornácról: Pistiii! Hogy ennek a gyeröknek mindig kujtorogni köll! A fene se látott ilyent…” (Csend, 1965)

Könyvekről

A könyvek először nehezen nyíltak ki. Mintha a mondatokat vastag kéreg fedte volna, s ez a kéreg nehezen pattogzott fel. De ahol a kéreg lepattant, ott lüktetett valami, valami titokzatos mélység vagy puha értelem.“ (Tíz szál gyertya, 1972)

Szegénységről

Hát akkor hol ivott? Üljön le… tudom, fáradt…
Inni meg az erdőn ittam. []
Hát milyen szegények is vagyunk mi! Aztán szegénységünkben azt tesznek velünk, amit akarnak. Azt sem tudom, miért. Hát mi nem vagyunk emberek?” (Emberek között, 1944)

Cselédsorsról

Cselédlány, Fotó: Fortepan/Lőrinczi Ákos)

 „[] Anna csak állt. Nem érezte az ütést, nem érzett semmit. [] Gyerekkorában sokszor könnyes volt az arca, most a keze ezektől a régi könnyektől nedves. De más emlékek is elébe állnak: egyszer piros pántlikát kapott keresztanyjától, egyszer imakönyvet. Egy-két játék is eszébe jutott az iskolaudvaron, aztán semmi. Tizennyolc év alatt ennyi öröm mindössze. Ezenkívül csak robot, csak munka, szomorú szemlélődés, magányos vasárnapok, kapálás, zsákvarrás, a tű bujkálása, a malom zúgása.” (Gyeplő nélkül, 1947) „Megrázó, lélekbe markoló ez a könyv” – írja róla barátja, a Nimród egyik szerkesztője, Láng Rezső. „Össze van benne sűrítve egy uradalomnak az egész élete” – írja Sánta Gábor irodalomtörténész.

Háborúról

A II. világháborús bombázásokat a család Budapesten élte át. Ekkor egy pincében, gyakran gyertya mellett írt, vagy a templomban:

„Templomban írok, ahol pár napja estefelé misén voltunk, s ezt a misét el nem felejtem, amíg élek. Hogy összeroskadt mindenki! Hogy lehulltak az álarcok! A halál lehelete ott ólálkodott körülöttünk, és most, most tudom, hogy csak ez emelte fel a lelkeket, mert ezeket a könnyes szemeket s az imának ezt a lángoló tisztaságát sem magamban, sem másban a szagosmisék divatbemutatóján soha nem láttam.” (Tíz szál gyertya, 1947)

Öregségről

Beteg a tél. Nagyon beteg. Olyan, mint az öregember: reszkető, könnyen síró, messze néző. [] Én nem szeretem az erejükben dölyföseket, mert tudom, egyszer úgyis elesett és szomorú lesz mindenki. A kemény tekintet: alázatos és révedező lesz, a parancsoló nagy hang: lágy és kérő. Az ököl: kinyújtott, reszkető tenyér. [] Lám jó: jónak lenni. Megemelni a kalapot annak is, aki kopott és megfáradt, mert mindent, de mindent visszakap az ember: az ütést is meg a simogatást is.” (Öreg utakon: Elmegy a tél című novella, 1941)

Parkerdő az Emberért

Erdei Művelődés Háza Visegrádon, Fotó: Szentpéteri Sándor

 

Fekete István korához képest sok mindenben előnyére változott a világ, így az erdők is. Amikor 1969-ben megalapították a Pilisi Állami Parkerdőgazdaságot, az alapítók célja a korban egyedülálló volt: olyan erdőkezelési modell kidolgozása és megvalósítása, amely előtérbe helyezi az erdők turisztikai és kulturális szerepét, és nagy hangsúlyt fektet a táj és a természet védelmére. Ma már hazánkban szinte mindenhol fontos az erdők közjóléti szerepe. A testet-lelket felüdítő, egészséges kikapcsolódáshoz csak meg kell terveznünk a kirándulást. Ehhez nyújt segítséget a Pilisi Parkerdő honlapja. Nézd meg itt!

Megismered az állatokat? 

Hallgasd meg a hangjukat! Segítségként odaírtuk a neveket, amit Fekete István adott nekik! Vajon milyen életközösséghez tartoznak? 

Megoldások

1.Paták

2. Kiz

3. Kurri és Kata

4.Mu

5. Csuri

6. Nerr

7. Rá népe

AJÁNLJUK

LEGNÉPSZERŰBB BEJEGYZÉSEK

A weboldal sütiket használ, hogy még jobb felhasználói élményt kínálhassunk. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás